Sunday, May 13, 2012

Mother Tongue

It's Mother's Day, so to honour Mom, and the heritage she (and Dad) gave me, i shall post in Finnish.

Without photos. Which is really mean to everybody.

Nii.

Ni Äitienpäivä. Toukokuun toinen sunnuntai. Massu täyteen kaakkua, halusit tai et, ja iltapäivästä tippuu räntää niskaan. Tänään ei oo vielä (kaksi tuntia aikaa) tullut räntää, mikä on yllättävää mutta mukavaa vaihtelua. Kaakkua on sentään saannut, kahteen eri otteeseen. Avioliitto on siitä mukava instituutio, että herkkuja jaetaan monessa eri osoitteessa näin kansallisina juhlapäivinä.

Ei kuulostanut ihan oikealta. Siirryttäköön siis vähän helpommin oikeinymmärrettäviin aiheisiin. Nimittäin. Minä tykkään haasteista. Valitettava tosiseikka on kuitenkin se, että kukkaan ei miulle haasteita jaa. Ni varastelin sit Vivianin sievästä blogista het kolme kerralla. Siitäpähän saavat, kaikki.

Ekassa oli säännöt iloisesti englantimaan kielellä, ja kysymykset suomeksi. Voevoe, sanon minä, johdonmukaisuus kun on hyvin sekä kovin kiva asia.
Ni asiaan.

Each tagged person must answer the 11 questions given to them by their
"tagger" and post it on their blog. Then, choose 11 new people to tag and
link them in your post. Create 11 new questions for the people you tag
to answer. Do not tag back to the person who has already tagged you.


Hirviän vaikean kuuloista. Ei kyllä yhden blogihaasteen pitäisi noin hankala ja monimutkainen olla, on sitä ihmisillä muutakin elämää kuin keksiä kysymyksiä nettikavereille. Ni oon epä-hankala ja vastaan niihin mitkä näin. Muahaha, siitäpähän jne.

1. Mikä lukemasi kirja on vaikuttanut sinuun eniten? - Oon lukenut siinä määrin runsaasti kirjoja, että on tosi hankala osoittaa sormella sitä eniten vaikuttanutta. Mutta se, mille oon paljolti velkaa, kirja joka laittoi kirjoittamaan, niin sanotusti, on Stephen Kingin Painajainen. Ei mikään kovin loistava vampyyritulkinta, mutta Steve'On kirjallisessa ilmaisussa on aina ollut jotain mikä miuhun vetoaa. Son se rönsyilevyys ja yllättävät arkirealiteetit, kauhun fyysinen tulkinta ja se painajaismainen tunnelma. Painajaisen jälkeen miä henkäisin, kuustoistavuotisna, siis, ja päätin että vielä minäkin joskus olen Ihan Oikea Kirjailija.

2. Jos saisit loppuelämäsi aikana kuunnella vain yhden bändin/artistin musiikkia, minkä valitsisit? - Rob Zombie. Riittävästi sekasotkua. Pornoa ja säröä. Tanssibiitti eikä siltikään satu mihnään.

3. Mistä vuodenajasta pidät eniten? - Gootin pitäisi hihkaista syksyä tähän kohtaan, mutta minäpä pidän keväästä. Tykkään siitä kun luonto kuoriutuu lumihangen alta ja näyttää talvelle pitkää nenää; lällällää, taas sitä selvittiin. Siinä on jotain mihin miä samaistun. Sissihenkeä. Antaa tulla vastoinkäymistä, kyllä minä ne selätän!

4. Oletko sitä mieltä, että se, mikä ei tapa, vahvistaa? - Tavallaan joo. Paskalla on lannoittava vaikutus. Mutta vastoinkäymiset voivat myös kalvaa sitä ihmisen syvintä olemusta: jos oikein monta kertaa lyödään lapiolla päähän, voi alkaa tuntua siltä että on parempi olla yrittämättä.

5. Oletko enemmän tunne- vai järki-ihminen? - Miussa ei oo koskaan ollut järjen hiventäkään. Vasen peukalo jää tukevasti päällimmäiseksi kun laittaa kädet ristiin. Tunne. Nyt. Aina. Iäti. Tulisesti.

6. Mikä on suosikkisi suomalaisista bändeistä/artisteista? - En oo koskaan oikein hirveästi suomalaisesta musiikista tykännyt, ja nyt kun Diablo päätti kasvaa Aikuiseksi ja rikkoi BFD, on vielä vähemmän tykättävää. Öögeistä oon aina jollain tapaa tykännyt, ja Sara oli aikanaan ihan kovettu. Narupatsaat ja Kromi soivat miulla vieläkin, mutta uudesta kamasta en tyksi. Sarakin meni kasvamaan Aikuiseksi, ja Aikuisuus on miusta aina ollut kamalaa. Olen Kadonnut Tyttö, enkä koskaan muuksi muutu. *ripottaa keijupölyä ilmaan*

7. Kauhu vai komedia? - En oikein kunnolla tykkää kummastakaan. Kauhu on aina kornia, komedia teennäistä. Tykkään nyrjähtäneistä ihmiskohtaloskenaarioista. Fight Clubista, esim.

8. Millä yhdellä adjektiivilla, joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi, kuvailisit itseäsi? - Hoosta sit varmaan. Tuota noin. Tuotatuota. H... Hhhhhh..... En keksi.

9. Onko ikä vain numeroita? - Ikä on miusta mielentila. Aika pitkälle. Ja sit taas toisaalta, ikä on sitä kun reisimakkarat laajenee vaikkei mitään ole syönnyt.

Ikä on kamala asia, en tykkää yhtään.

10. Mikä sana/sanonta ärsyttää sinua eniten juuri nyt? - Että.

11. Kahvi vai tee? - Kahavi.

Teenköhän miä nyt tätäkin vastoin jotain sääntöä. Tod.näk, arvakkaa kiinnostiko. No ei sillee. Jatketahan.

1. Saat oikaista yhden vääryyden maailmasta, mikä se on? - Maailmassa on tosi paljon vääryyksiä. Yksi perustavanlaatuinen miusta on se, että kaikilla ei ole ruokaa ja silti jossain päin maailmaa ihmiset menevät 14-kesäisinä mahalaukunohitusleikkaukseen kun eivät tajua miten pitää syödä. Ni jos minä saisin määrätä, niin ruuan tuotanto, jakelu sekä valmistus ajateltaisiin ihan uusiksi.

2. Jos olisi mahdollista saada lemmikiksi mikä tahansa eläin tai olento (fiktiivinen tai todellinen), mikä se olisi? - Ottaisin yhden kappaleen kloonattua Peter Steeleä, kiitos <3

3. Mikä olisi todennäköisin syy sille, että olet joutunut putkaan? - Tappeli baarissa pissisten kanssa. Jostain syystä tätä tapahtuu, ihan ilman omaa syytäni, yllättävän usein. Miä aina kuvittelen istuvani ihan rauhassa nurkkapöydässä kirjoittamassa vihkoon sen yhden oluen ääressä, ja sit ihan yhtäkkiä siinä on hirmuinen kanalauma huutamassa ja hakkaamassa naamaan.

4. Mitä asiaa tai tapahtumaa odotat eniten juuri nyt? - Son toi Oman Elämän Järjestyminen nyt päällimmäisnä mielessä. Toivottavasti ei tarvihe enää kauaa ootella.

5. Asia, josta pitäsit puheen koko maailmalle, jos olisi mahdollisuus? - En kyllä ikinä puhuisi koko maailmalle yhtäaikaa, ehei, miua alkaa kammotushirvittää jo se kun joutuu kolmea ihmistä puhuttelemaan. Mutta jos saisi kirjoittaa puheen ja sit koko maailma sen lukisi, niin... kaikesta on jo joku pätevämpi puhunut. Ei miulla oikeastaan ole mitään kerrottavaa muusta kuin itsestäni.

6. Metsämökki vai kaupunkiasunto? - Ottaisin mieluusti semmoisen keskiarvon. Omakotitalo jossain pienessä kylässä olisi kiva. Melkein oon jo siihen päässytkin: asun keskellä ei-mitään, mutta rivarissa ja vuokralla :D

7. Minkälaisessa asussa sinua EI tulla näkemään? - Elän ja hengitän muotia, joten ei voi sanoa, että en KOSKAAN tule laittamaan päälleni jotain tiettyä asua. Käytän vaatteita, jotka tuntuvat hyviltä ja oikeilta, ja se mikä tuntuu hyvältä, muuttuu aika paljon ajan mukaan. On paljon vaatteita joista en juuri nyt pidä, mutta jotka joskus toiste voivat olla ihan kivoja. Leggingsit, esim.

8. Jos saisit pelastaa palavasta talostasi kolme (ei elävää) asiaa, mitä ne olisivat? - Tietokoneen keskusyksikkö. Kaiken muun korvaa vakuutus. Taidetta ei mikään pelasta.

9. Karaokeaika! Mikki isketään käteesi, minkä biisin laulat? - Valitaan tuttua ja turvallista. Garbage - I'm Only Happy When It rains.

10. Jos näyttelisit elokuvassa, millainen hahmosi olisi? - Olisin toki kompleksinen mutta mystinen hahmo, noita tai harhautunut rakastaja, eksynyt enkeli raadollisessa maailmassa. Marla Singer vetoaa miun sielun syvimpiin syövereihin.

11. Tunnusta vapaavalintainen syntisi! - Haudon salaa maailman dominointia.

Jatketaan ilman välipuheita seuraavaan yhteentoista. Sit saa kyllä piisata. Alkaa sokerihumala laimeta. Minkä varmaankin huomaa ajatuksenjuoksun hidastumisesta.

1. Miltä nyt tuntuu? - Olen melkolailla täynnä äitienpäiväkaakkua, kiitos vain. Huomenna alan laihikselle, taas.

2. Kissa vai koira? - Kurnau.

3. Mikä oli ensimmäinen bändi mitä aloit ns. kuuntelemaan? - Ah, ihastuttavaa, saan paljastaa minussa piilottelevan kielioppinatsin. "Ensimmäinen bändi jota aloit ns. kuunnella".
SS-whore making scary... sounds 

Oliskohan ollut UKJ. Ei voi muistaa noin kaukaisia asioita.

4. Päivän iloinen asia? - Sauna?

5. Jos saisit muuttaa yhden asian Suomessa, mikä se olisi? - Onhan noita muutettavia asioita moniakin. Mutta jos ajatellaan henkilökohtaisella tasolla, niin muuttaisin aloittavan yksityisyrittäjän asemaa vähän paremmaksi.
Esitelmää ei varmaan parane pitää, kuitenkaan, vaikka aihetta olisi, mutta miusta tuntuu, näin puolen vuoden taistelun jälkeen, että yrittämisen aloittaminen on tehty ihan kohtuuttoman vaikeaksi: pitää olla tutkintoa ja pätevyyttä ja starttirahaa saadakseen pitää käydä turhanpäiväisiä kursseja, investointitukea ei juuri heru, verotus on aktiivista sekä kireää heti alusta asti ja joka ikinen asia pitää itse selvittää. Hankalaa on, sanon minä, vaikka tässä nyt alkaakin ns. aurinko pilkistellä pilvien välistä.

6. Paras elokuva? - Tällä hetkellä, edelleen, Fight Club.

7. Pelastaisitko palavasta talosta koiranpennun vai ihmisvauvan? - Koettaisin pelastaa molemmat, mutta kyllä miun olisi tukalassa tilanteessa pakko koettaa uskoa, että koiralapsi löytää itse tiensä ulos. Ihmistaimi, siis, vaikka meitä liikaa maailmassa onkin.

8. Minne haluasit matkustaa nyt? - Englantimaassa voisi vaihteeksi poiketa. Ei oo tullut käytyä sen jälkeen kun sisko muutti takaisin suomenmaalle.

9. Jos voittaisit lotossa 10 miljoonaa euroa, aikoisitko jatkaa opiskeluja/töitä? - En osaa olla kirjoittamatta, saati ompelematta, joten jatkaisin. Tosin sitten ei tarvitsisi juosta tuloksen perässä :_

10. Pitäisikö kaikki torrent -sivustot sulkea ja estää kaikki mahdolliset tavat ladata elokuvia/musiikkia ilmaiseksi? - Ikuisuuskysymys. Kumpi oli ensin, muna vai kana? Jos lataan torrentin varmistaakseni, että levy kannattaa ostaa, teenkö väärin? Jos lainaan DVDn kaverilta ja katson sen kerran, onko se eri asia kuin se, että lataan sen netistä? On niin paljon asianhaaroja, ettei pysty tekemään yhtä mustavalkosita päätöstä.

11. Oletko tyytyväinen itseesi? - She's in love with herself/ she loves the dark.

Olipahan siinä. Kysymys poikineen. Ja olipahan mukava kirjoittaa vaihteen vuoksi suomeksi. Ei oo moista tullut pitkään aikaan harjoitettua... Kirjat kirjoitan englanniksi, ja kun englanniksi lukeekin, niin joskus tuntuu, että se oma kieli alkaa karata pois. Ei sitä kuitenkaan arkielämässä niin kovin paljoa puhuttua tule.

So there. Until next time. Going shopping tomorrow, so hopefully I'll have stuff to show soon :)

No comments:

Post a Comment

talk to me